I en liten fjordbygd i Aurland kommune ligger Undredal kirke, Norges minste stavkirke som fortsatt er i bruk  som sognekirke. Midt i skipet henger en noe spesiell lysekrone. Den er skåret av lindetre med fem messinglysarmer. Kronen avsluttes med en naken kvinne på en liten klode med vinger. Det er fru Fortuna som står og holder et smalt skipssegl som spenner seg over hodet og bak ryggen. Hun er lykkens gudinne og symbol for hell, handel og sjøfart. I Undredal topper hun fem utskårede hjortehoder med ekte gevir. Lysekronen minner om en type lysstell som kalles Leuchterweibchen eller Lüsterweibchen, med religiøse eller mytologiske skulpturer og horn i kombinasjon. De har eksistert siden middelalderen og nådde et høydepunkt på 1800-tallet. Særlig populære var de i sør-Tyskland, Østerike og Sveits. Hvordan lysekronen kom til Undredal er enda ikke oppklart….

Detalj6-lysekrone

Undredal_kyrkje,_lysekrone,_detalj_1,_AMH_2011  Undredal_kyrkje,_lysekrone,_detalj,_AMH_2011