Bak dørene til den hvitmalte, åttekantetede Haram kirke fra 1838 åpenbarer det seg et gjennomdekorert kirkerom i sterke farger; Kristus, disipler, apostler, engler, blomster, dyr og akantusranker. Det var maleren Lars Osa som i 1911 fikk i oppdrag å dekorere kirken. Han var på denne tiden opptatt av vår nasjonale kultur og holdt forelesninger på univeristetet i Kristiana om sammenhengen mellom den norske folkemusikken, folkediktningen og rosemalingen. I følge Osa sprang de alle frem fra den norske bondes medfødte fargeinstinkt og at den kunne føres helt tilbake til middelalderen. Osa var med å undersøke flere av våre middelalderkirker med kalkmalerier, og fikk – som her i Haram kirke – selv slå seg løs med kirkedekor.

KoråpningenBakover sett fra koret

Vil du se mer av Osas fargesprakende pensel, så kan du ta turen innom Ulvik kirke og Granvin kirke