borre borre-krk_dapsengel

Dåpsengler dukket opp i nord-Tyskland på 1600-tallet. Utover 1700-tallet spredte de seg til Skandinavia.  Dåpsengler står, kneler eller svever. 15 norske kirker har en svevende dåpsengel. En lekker dåpsengel henger i Borre kirke. Den vakre, store, gulkledde engelen kom til kirken under grevskapet Jarlsbergs eie. Her hang hun omtrent i hundre år før hun fløy til sin eier Wedel Jarlsberg, som i sin tur skjenket henne til Universitetets Oldsaksamling i 1898. I forbindelse med en større restaurering av kirken i 1928, dalte engelen ned i Borre igjen. Her har hun hengt siden, men med en bedre heisanordning. Tidligere hang hun i en snor fra taket, og hver gang det skulle være dåp, måtte kirkesangeren gripe engelen i det ene benet og med kraft trekke henne ned i passe høyde, noe som kunne virke nokså komisk i stundens alvor.