chr3 chr2 chirstian4ssyn

Gloria in altissimo Deo, qui nostri misertus est! Christian 4. Danmarckis, Norrigis, Vendis og Gottis Konning,Hertug udi Slesvig Holsten, Stormarn oc Dytmarsken, Greffue udi Oldenburg oc Delmenhorst, fikk den 8. desember 1625 på slottet Rotenburg i Verden, et syn under sin morgenbønn. Skrur vi tiden tilbake til 20. juli samme år hadde kongen blitt utsatt for en ulykke da han red på festningen Hamelns vold. En skrøpelig trebru brøt sammen og kongen til hest styrtet syv meter meter ned. Han skal i tiden etter ulykken ha blitt sterkt svekket, langsom i sine bevegelser og begynt å stamme. Han døyvet smertene ved å ty til drikkebegeret. Vi er jo også midt i 30-års krigen og kongens hær led flere nederlag i tiden som fulgte.Tilbake til 8.desember har kongen markert et kors i sin dagbok og bestemt seg for at synet skal foreviggjøres i et maleri. Synet ble populært og kopiert helt opp i 1800-årene. I hvertfall 24 kirker i Norge har Christian 4.s syn; Kristus slik han er beskrevet i evangeliet etter Matteus 27, 29. Her ser dere synet i Olden gamle kirke, Tjøme kirke og Kjose kirke.